Sayfalar

13 Mayıs 2013 Pazartesi

Masif Parke Nedir ?

Masif Parke zemin döşeme ahşapın bir çeşididir. Malzemenin tamamı aynı ağaçtan tek parça halinde üretilmiş ise bu parkeye Masif Parke denir.
Malzemenin kesitinde tek bir parça vardır kaplaması yoktur. 
Geleneksel parke "masif parke" olarak adlandırılır. İlk kullanılan parke türüdür. Muhtelif çeşitleri vardır; Meşe, gürgen, dişbudak, gül ağacı gibi sert ağaçlar kullanılır. Uygun kalitedeki iyi kurutulmuş ahşabın 16-20 mm gibi kalınlıklarda ince tabakalar ve şeritler halinde kesilmesi ile yapılır.
Uygulama safhası zahmetli ve uzundur, Zeminin düzgün olması gereklidir. Diğer parke çeşitlerine göre(laminat,lamine) hatayı tolere etmesi zordur. Doğal ağaç malzemedir ancak uygulanma safhasında daha dikkatli ustalık ister.
Uygulama işleminde 16-18 mm kalınlıklarda 3-13 cm enlerde 20-100 cm boylarda gibi boyutlardaki masif parke parçaları tutkal ile zemine yapıştırılır, boşluklar varsa zımpara tozu ve vernik karışımı ile ek yerlerin de rötuşlanır, kalından inceye numaralardaki zımparalar ile yüzeyi tesviye edilir ve cilalanarak kullanıma hazır hale getirilir.
Masif parke, uygulamada nitelikli işgücü gerektirir ve diğer parke türlerine göre pahalı olmasına karşın daha kalıcıdır.(Örneğin: Dolmabahçe sarayı ve Topkapı sarayında hala o zaman döşenen parkeler yerinde tarihe meydan okuyor.)Bu açıdan masif parknin ömrü binanın ömrü ile paralellik gösterir. 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder