Sayfalar

13 Haziran 2013 Perşembe

Emprenye Nedir ve Uygulama Alanları Nerelerdir ?


Emprenye, ahşabın bünyesine farklı yöntemlerle çeşitli kimyasal maddeleri emdirme işlemidir.


Emprenye, çeşitli yöntemlerle ahşabın bünyesine değişik kimyasal maddelerin emdirilmesi işlemidir. Bu işlem ile ahşap mantar, böcek,termit,deniz kurdu gibi zararlılardan korunarak ahşabın hizmet ömrü en az 10 kat artmaktadır.
İşlem, ahşabın türü, kullanılacağı ortam ve beklenen hizmet ömrüne bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca önemli bir konu da ahşabın toprakla temas edip etmemesidir.

Emprenyeli ürünlerin başlangıçta yeşil bir görüntüsü vardır; bu zamanla doğal bir bal kahverengisine dönüşür. Uzun bir süre güneşe maruz kaldıktan sonra ise hoş bir gri renk alır. Emprenyeli ürünler örtücü veya şeffaf ürünler ile boyanabilir.

Emprenyeli Ağaç Ürün Fotoğrafları

















Hava koşullarından korunmayı arttırmak için yüzeye hava koşullarına dayanıklı bir ürün uygulanabilir. Açık havaya maruz kalan herhangi bir ahşap, önkorumalı olsa bile hava koşullarından korunmalıdır. Kaliteli bir su itici veya yarı-şeffaf boya uygulaması çok faydalı olacaktır.

Emprenye işlemi sayesinde ahşabın hizmet ömrü en az on kat artmaktadır. Emprenye işleminin faydası nedir? Örneğin, doğal halde beş yılda çürüyen bir elektrik direği, emprenye işlemi gördükten sonra açık hava şartlarında ve toprakla temas halinde bile, boya dahil hiçbir bakım gerektirmeden en az 50 yıl dayanmaktadır.

Emprenye Uygulama Alanları
Emprenye işlemi, ahşabın türüne, kullanılacağı ortama ve beklenen hizmet ömrüne bağlıdır. Esas olarak emprenye işleminin seçiminde 2 temel kullanım alanı gözönüne alınmalıdır: Toprak ile temas halinde olan ahşaplar (zemin seviyesindeki ahşaplar) ve toprak ile teması olmayan ahşaplar (zemin seviyesi üzerindeki ahşaplar).
Emprenye işlemi her tür inşaat uygulamaları, cephe kaplaması, bahçe mobilyaları, çit, veranda,pergole, iskele,marina,çocuk oyun alanları, tarım alanları vb.’de kullanılacak ahşaplar için uygulanır.

Ülkemizde ilk olarak uygulanma yeri elektrik ve telefon direkleridir. Günümüzde de halen ağaç direkler için işlem yapılmaktadır. Son zamanlarda belediye ve kooperatiflerde görmekte olduğumuz kent bahçe mobilyaları, ve oyun gruplarında da ( kamelya, ahşap oyun parkı, çocuk parkı malzemeleri, oturma bankları, pergole, gazebo, çöp kovaları, ahşap çardak vb. ) kullanılan ahşaplarda emprenye işlemi uygulanmaktadır.


Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde çeşitli hammaddelerin kullanımına dair meydana gelen değişiklikler ve bunlara bağlı değişen standartlar doğrultusunda Ahşap Koruma Endüstrisi için ileri teknoloji hammaddeler kullanılarak geliştirilen yeni nesil emprenye maddeleri yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Bu gelişmeler ve Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne girmesiyle birlikte TS 788 “Ahşap ve Ahşap Esaslı Malzemelerinin Dayanıklılığı” standardı TS788 EN599/1-2 olarak revize edilmiş ve Mart 1997 yılında yürürlüğe girmiştir.

Değişen ve yenilenen standartlar doğrultusunda 2009 yılı itibarıyla T.C. Bayındırlık Bakanlığı'nın birim fiyatlarına farklı ürün gruplarına ait emprenye maddeleri eklenmiş ve emprenye işlemleri tanımlanarak yürürlüğe girmiştir.

TANALİTH - E 26.10.2009

Tanalith-E bakır triazol çözeltisine sahip su bazlı kullanılan maddedir. Organik kimyasallar içermesinden dolayı tercih edilme oranı yüksektir. Ayrıca doğal rengi yeşil in yanında pigment maddeleriyle kahverengi olarakta kullanılmaktadır. Tanalith - E maddesinin dez avantajları boyar maddesinin zaman içinde renk atıp bal köpüğü rengine dönüşmesidir. CCB ise krom, bakır, bor kimyasallarından oluşan biz tuzdur. Günümüzde en çok kullanılan emprenye maddesidir. Özellikle eskiden beri kullanılan ağaç tel direklerde bu emprenye maddesi kullanılmıştır ve halende kullanılmaya devam etmektedir. Doğal renginin hoş bir yeşil olması sebebiyle kent ve bahçe mobilyalarında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak çift renk seçeneği olmaması sebebiyle son zamanlar Tanalith-E karşısında kullanımı azalmıştır. Ayrıca CCB benzeri bir emprenye maddesi olan CCA ( krom , bakır, arsenik ) arsenik tuzu içermesinden dolayı yasaklanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder